Messiah van Handel

George Frideric Handel (voorheen in het Duits: Georg Friedrich Händel) componeerde het oratorium Messiah in het najaar van 1741. In april 1742 werd Messiah (HWV 56) voor het eerst opgevoerd in een theater in Dublin. Messiah gaat over de Bijbelse Messias. Libretto schrijver Charles Jennens schreef de Engelse tekst in drie delen: aankondiging van de Messias en de geboorte van Jezus,kruisiging, opstanding en hemelvaart van Jezus Christus en verlossing, de betekenis van leven en sterven van Jezus voor gelovigen. Doordat zowel de geboorte als de dood van Jezus in Messiah worden bezongen, wordt het stuk vaak voor kerstmis of in de Paastijd uitgevoerd.Het concert op 27 oktober 2023 was het laatste concert onder leiding van Bas van den Heuvel. Na afloop van het concert overhandigde wethouder Mark Foekema hem 'het Compliment' van IJsselstein.


Lezing

Hoe meer je weet, hoe meer je hoort en hoe indrukwekkender je Messiah zal beleven.
Op donderdag 26 oktober is iedere bezoeker van ons concert van harte welkom voor een gratis lezing over dit oratorium door schoolmusicus en muziekhistorica Alice van Rossem. Ze weet jong en oud te boeien met haar educatieve programma’s.  Wanneer je een uur lang hebt geluisterd naar haar uitleg over Messiah zal bovenstaande beslist ook voor jou gelden.
Deze lezing vindt plaats van 16.00-17.00 uur in het multifunctioneel kerkelijk centrum ’t Kruispunt, Touwlaan 36, IJsselstein. Opgeven voor de lezing op 26 oktober: secretaris@cov-ijsselstein.nl onder vermelding van uw naam en aantal personen.

Muzikale Notenmix

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om op donderdag 26 oktober de lezing bij te wonen, dan bent u welkom bij de presentatie die Alice zal geven in de serie Muzikale Notenmix. Maandag 9 oktober van 10.45-12.15 uur in Wijkservicecentrum de Oase, Benschopperweg 342 in IJsselstein.
Aanmelding vooraf is verplicht: communicatiekbo@kpnmail.nl.
Deelnamekosten €5,-

CultiTijd: The making of Messiah

In het kader van het gemeentelijk programma CultiTijd, nodigen wij inwoners van IJsselstein en de regio, en alle belangstellenden voor ons koor en concert uit om een kijkje te nemen in de keuken.
Hoe komt zo’n grote productie tot stand?
Hoe wordt er gerepeteerd om in de laatste 6 weken de puntjes op de i te krijgen?
Hoe heeft het oratoriumkoor zich de afgelopen 100 jaar ontwikkeld tot dat wat het nu is?
Het eerste deel van de avond stellen wij belangstellenden in de gelegenheid om de repetitie bij te wonen. Na het inzingen, oefenen we aan lastige coloraturen. We eindigen met een paar stukken die er al heel aardig inzitten.
Na de pauze, als het koor verder gaat met repeteren, wordt in een andere zaal de geschiedenis van ons koor verteld. Hoe is het in 1917 begonnen, wat waren toen de ambities en welke veranderingen zien we daarin in de loop van de tijd? Hoe zijn we de tweede wereldoorlog doorgekomen en de coronatijd?
Donderdag 14 september van 19:45-21:30 uur in het multicultureel kerkelijk centrum ’t Kruispunt, Touwlaan 36 in IJsselstein. Gratis toegankelijk voor belangstellenden.  Wel graag tijdig doorgeven als u hierbij aanwezig wil zijn bij het secretariaat van de COV: secretaris@cov-ijsselstein.nl.

Kaartverkoop

Op vrijdag 27 oktober 2023 vindt de integrale uitvoering van Messiah van G.F. Handel plaats in de St. Nicolaasbasiliek te IJsselstein. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Het concert begint 19:30 uur. Toegangskaarten à € 32,50 kunt u bestellen bij leden van het oratoriumkoor, bij Citybed in IJsselstein, Kees Oomen Kaasspeciaalzaak  in Nieuwegein (Muntplein).
Toegangsprijs aan de kerk is € 35,- per persoon. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Messiah-menu

Een aantal horecaondernemers in IJsselstein wil op 27 oktober, voorafgaand aan ons concert een speciaal Messiah-menu serveren. De restaurants die meedoen zijn voorbereid op de vraag om concertbezoekers tussen 17.00 en 19.00 uur te bedienen, zodat je op tijd naar de basiliek kunt lopen.
Deelnemende restaurants:
Brasserie De Kloostertuin, Benschopperstraat 43 in IJsselstein
Eet- en drinkhuis  de Stee, Voorstraat 38 in IJsselstein
Restaurant Bar Dinner Loft88, Molenstraat 5-7 in IJsselstein
BP IJsselstein, Weidstraat 12 in IJsselstein
Klik op de menu-plaatjes hiernaast voor een leesbare vergroting.
Vooraf reserveren bij het betreffende restaurant onder vermelding van Messiah-menu is noodzakelijk.