Haydn en Goodall

De COV IJsselstein zong op vrijdag 7 oktober 2022 in de Basiliek van IJsselstein twee werken. Voor de pauze voeren we het Stabat Mater van Joseph Haydn uit. Na de pauze  brengen wij de Nederlandse première van 'Every Purpose under the Heaven' van Howard Goodall.

Dirigent: Bas van den Heuvel
Koor: COV IJsselstein
Orkest: NASKA

Sopraan: Titia van Heyst
Alt: Helena van Heel
Tenor: Leon van Liere
Bariton: Berend Eijkhout

Pianist: Hans-Erik Dijkstra
Organist: Dirk Luijmes
Gitarist: Hermine Veltkamp

Kaarten kosten € 25,00 in de voorverkoop. Je kunt ze bestellen via koorleden, via kaartencov@gmail.com  of bij de verkoopadressen City Bed (Utrechtsestraat 20, IJsselstein) en Kaasspeciaalzaak Kees Oomen (Muntplein 7, Nieuwegein). Op de dag zelf in de kerk is de prijs € 27,50. Voor jongeren t/m 18 jaar is de toegang gratis, mits ze worden vergezeld door een betalende volwassene.

Stabat Mater

Het Stabat Mater is genoemd naar de beginwoorden van het middeleeuwse gedicht Stabat Mater Dolorose (in het Nederlands: De moeder stond bedroefd). Verschillende componisten gingen Haydn voor met het componeren van een Stabat Mater, bijvoorbeeld Josquin des Prez, Palestrina, Pergolesi, Vivaldi en Rheinberger. Ook latere componisten als Dvorak, Poulenc en Jenkins schreven een indrukwekkende Stabat Mater.

Joseph Haydn schreef het werk in 1767 voor een uitvoering op Goede Vrijdag aan het hof van Esterházy. De vrome componist wist de ernst van het onderwerp van het begin tot het einde te verklanken. 

Op maandag 12 september van 10.45 tot 12.45 organiseert KBO afdeling IJsselstein, Lopik e.o. in de reeks Muzikale Notenmix een lezing over het Stabat Mater in de Oase, de Benschopperweg 342 in IJsselstein. 

Nederlandse première van 'Every purpose under the heaven'

De Engelse componist Howard Goodall schrijft vooral musicals, koormuziek en herkenningsmelodieën voor komische tv-series als Blackadder en Mr Bean. Hij presenteerde voor de BBC de programma's ‘Choir of the Year’, ‘Chorister of the Year’ en ‘Young Musician of the Year’ en voor Channel 4 zes programma's over muziekgeschiedenis.

De koormuziek van Goodall is meestal geestelijk. In 2011 schreef hij ‘Every purpose under the heaven’, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de King James Bible. Goodall heeft de tien meest sprekende passages van Genesis tot Openbaring op muziek gezet. 

Het oratorium zal op 7 oktober 2022 voor het eerst in Nederland worden uitgevoerd. De componist Howard Goodall komt voor deze Nederlandse première naar IJsselstein en zal samen met zijn partner als eregast aanwezig zijn bij het concert.

Goodall geeft donderdag 6 oktober van 16.00 tot 17.00 uur in het Fulcotheater een voordracht over zijn werk en werkwijze. Informatie over de mogelijkheid om deze lezing bij te wonen volgt. Belangstellenden kunnen dit al wel aan ons kenbaar maken.

Alvast een stukje luisteren? Hierbij een fragment: Kettingreactie 10 juni 2022 | NPO Radio 4.

 Meer informatie over de presentatie van Howard Goodall op 6 oktober in het Fulcotheater in IJsselstein.

 

ZINGmagazine 106, augustus 2022