Oratoriumkoor COV IJsselstein

 

 

 

De Matthäus Passion van Bach staat geprogrammeerd voor 12 april 2019

 


Meezingen met de Matthäus Passion

Ook hierbij zal door voor het koor naar versterking worden gezocht en zal de mogelijkheid bestaan om op projectbasis als zanger mee te zingen. U kunt zich hierover vast oriënteren of aanmelden via ons secretariaat (Contact)

Bij de Matthäus Passion

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals dat werd beschreven in het Evangelie volgens Mattheüs. J.S. Bach componeerde het oratorium tijdens zijn werkzame periode in Leipzig in 1727, maar bracht later nog wijzigingen aan. De versie van 1736 wordt daarom als de laatste beschouwd. In het indrukwekkende verhaal vertellen koren, solisten en het orkest de lijdensweg van Christus tot aan zijn kruisiging en graflegging. Vandaar dat de Matthäus Passion traditioneel in de passietijd op meer dan honderd plaatsen in Nederland wordt uitgevoerd.


Zowel voor de luisteraars als de zangers is het altijd weer een diepe en ontroerende ervaring meegesleept te worden in deze wellicht mooiste en meest dramatische muziek die ooit is geschreven.


De uitvoering van dit grootse werk vergt ook een grote koorbezetting vanwege de door Bach toegepaste dubbelkorigheid, Hiervoor wordt het oratoriumkoor opgesplist in twee koren. Daarom zoekt het COV IJsselstein versterking in diverse stemsoorten. Zie voor de mogelijkheid om met dit project mee te zingen de rubriek "Meezingen en lid worden".

In de Thomaskirche in Leipzig werd de Matthäus Passion in 1727 de eerste keer uitgevoerd